Lopende studies
CPCT-02 studie
De CPCT-02 studie is een onderzoek bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker die een standaardbehandeling met anti-kanker-medicijnen gaan krijgen. Aan deze patiënten wordt gevraagd een stukje weefsel (meestal verkregen via een biopt) en een buisje bloed af te staan.
Doel
De groei van een kankergezwel (tumor) is erg ingewikkeld. Bij patiënten met kanker verandert er in de loop van de tijd veel in het erfelijk materiaal (DNA) in de tumor. Deze fouten in het DNA maken de tumor steeds agressiever, maar ze helpen ook om onderscheid te leren maken wie wel en wie geen baat heeft bij een behandeling. Doel van het CPCT-02-onderzoek is om het DNA-profiel van de tumor te bekijken en de relatie tussen het DNA-profiel en de reactie op de therapie te onderzoeken.
Het uiteindelijke doel van de CPCT-02 studie is om in de toekomst alle patiënten met kanker een behandeling op maat te geven.
Vervolg studie: de DRUP studie
Naast de CPCT-02 studie loopt ook de DRUP studie. Deze studie is gericht op patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker, voor wie geen standaardbehandelingen meer beschikbaar zijn. In dit onderzoek behandelen we patiënten op basis van hun kankercel-kenmerken met doelgerichte anti-kanker-medicijnen.
Deze medicijnen zijn al goedgekeurd en in Nederland verkrijgbaar, maar worden normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van een ander type kanker.
Beheer van gesubsidieerde studies
Wanneer een subsidie gekregen wordt voor een groot oncologisch wetenschappelijk onderzoek, kan Stichting Igeya de onderzoeker ondersteunen door het beheer van de subsidie voor haar rekening te nemen.
Wij beheren momenteel een KWF gefinancierde studie naar het verbeteren van de kwaliteit van het diagnostisch traject bij longkankerpatiënten in Nederland.
Innovaties
Binnen de oncologische zorg is (medische) technologie zeer belangrijk. Het betreft vaak kostbare apparatuur zoals scanners en robots. Alle noodzakelijke apparatuur voor het verlenen van kwalitatief hoogstaande en verantwoorde oncologische zorg wordt door het ziekenhuis gefaciliteerd.
Stichting Igeya wil graag een bijdrage leveren aan de aanschaf van innovatieve technologie die de patiëntenzorg daadwerkelijk kan verbeteren of veraangenamen, maar niet binnen het regulier ziekenhuisbudget past.